18/5/2024

Amic Illes Balears

Associació de mitjans d'informació i comunicació de les illes Balears

L’escriptora Gemma Lienas rep el Premi CEDRO pel seu compromís amb els drets de propietat intel·lectual

L’escriptora Gemma Lienas va rebre el passat 26 d’abril el Premi CEDRO 2024 en reconeixement de la seva feina en la defensa col·lectiva dels drets de propietat intel·lectual del sector de la cultura escrita.

La presidenta de CEDRO, Carme Riera ha afirmat que «la Junta Directiva de la nostra Entitat ha volgut reconèixer a Gemma Lienas el treball que ha dut a terme sempre per a promoure un entorn on escriptors, escriptores, traductors, traductores i editorials puguem rebre el reconeixement legal i social adequat i una compensació justa pel nostre treball».

D’altra banda, Gemma Lienas ha assegurat que «si els lectors —aquests per als qui llegir és la llibertat, com ho és per a mi— coneguessin la singularitat del procés creatiu i esbrinessin de què viuen els creadors, serien més respectuosos amb la propietat intel·lectual». I ha reclamat que la creació literària és un «bé immaterial que requereix tanta o més protecció que qualsevol bé material que atresorem».

Combatre la pirateria digital des d’una perspectiva cognitiva

Carme Riera ha alertat sobre el preocupant augment de la pirateria digital de llibres, diaris, revistes i partitures, un fenomen que segueix en augment.

Riera ha assegurat que CEDRO està investigant les raons cognitives que porten a la pirateria, que ha definit com a espoli digital o robatori.

Una Administració pública que lideri el respecte als drets d’autor

Riera ha afirmat que, si es manté el mateix ritme de subscripció de llicències per part de l’Administració Pública, «necessitaríem quaranta-set anys per a aconseguir la situació d’avui dels nostres col·legues europeus». Per això, ha assegurat que «és fonamental que el sector públic lideri el respecte als drets de propietat intel·lectual i promogui una cultura de legalitat en l’ús de continguts protegits».

Finalment, ha ofert l’ajuda de CEDRO per a treballar amb l’Administració Pública amb la finalitat que remuneri als autors i editors per la reutilització de llibres i premsa que duu a terme.

El Premi CEDRO


El Premi CEDRO és un reconeixement simbòlic que es lliura, cada 26 d’abril, Dia Mundial de la Propietat Intel·lectual, per la Junta Directiva de CEDRO a persones o institucions que han destacat per la seva contribució al foment i protecció dels drets de propietat intel·lectual en l’àmbit de la cultura escrita.

Amb anterioritat, han estat guardonats amb aquest Premi Lorenzo Silva (2017); Julia Navarro (2018); Pepa Fernández (2019); Rosa Montero (2020); José María Merino (2021); Eduardo Maura, Emilio del Riu, Marta Rivera de la Creu i José Andrés Torres Mora (2022); i Antonio Muñoz Molina (2023).

Show More