25/9/2023

Amic Illes Balears

Associació de mitjans d'informació i comunicació de les illes Balears

Enric Pérez Massanet guanya el premi a la Millor Història de Menorca en la 15a edició d’AMIC-Ficcions

El lliurament de premis s’ha celebrat a la Casa de Cultura de Ciutadella de Menorca on han assistit una trentena de persones

Gloria Marquès Herrera del CC Sant Francesc d’Assís de Ferreries ha rebut el premi a la Professora més motivadora de Menorca

El concurs literari AMIC-Ficcions ha realitzat l’entrega de premis de Menorca aquest 10 de maig de 2023. Dels 121 participants de l’illa, la història d’Enric Pérez Massanet, de l’IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella, ha estat guardonada amb el Premi a la Millor Història de Menorca en la 15a edició del concurs literari AMIC-Ficcions.  

La història guanyadora, premiada amb un smartwatch, ha estat presentada sota el pseudònim Carabassonet II i estarà convidada a l’acte de lliurament de premis de les Illes Balears el pròxim 16 de maig al Centre Cultural La Misericòrdia de Palma on competirà amb la Millor Història d’Eivissa i la Millor Història de Mallorca pel premi a la Millor Història de les Illes Balears.

El jurat ha considerat que, el relat titulat “L’home del prat”, mereixia la primera posició perquè “aquest conte va un pas més enllà dels clàssics. Manté la tensió des del principi fins l’última línia i aconsegueix una atmosfera cinematogràfica gairebé en tres dimensions. Juga amb precisió amb les situacions que viuen els protagonistes i les va farcint d’aventures, moments èpics, poemes i cançons. En destaquem l’originalitat i la frescor del text”.

L’acte ha comptat amb la participació de Pilar Vinent, cap del Servei de Política Lingüística i Patrimoni Cultural Immaterial del Consell Insular de Menorca que ha adreçat unes paraules en nom de Miquel Àngel Maria Ballester, conseller executiu del Consell Insular de Menorca, , que ha destacat que “el món de la creació literària i la narrativa és meravellós i ens porta a viure històries diverses, posar-nos en la pell de personatges en els quals sentir-nos identificats, per entendre millor la vida”. En paraules d’Emily Dickinson, “per viatjar lluny no hi ha res millor que un llibre”.

Pel que fa a  la Segona Millor Història de Menorca hi ha hagut un empat de dos grups. D’una banda, s’ha endut el guardó Iris Portella Márquez, sota el pseudònim ACID, de l’IES Biel Martí de Ferreries, amb la seva història titulada “T’estimo amb bogeria” per “una narració ben elaborada que sap transmetre la desesperació del personatge principal i on la línia que separa la realitat de la ficció és tan prima que porta al lector a un final que et fa reflexionar”.

D’altra banda, també s’ha premiat el relat “Som un error en un món imperfecte” de Gerard Pons Sucarrats i Jaume Benejam Gonyalons, sota el pseudònim, Sincotró, de l’IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella, “el relat és una narrativa tibant, que capta l’atenció del lector des del principi, amb uns personatges ben definits i amb una trama que avança ràpidament mentre la tensió s’eleva en una atmosfera fosca i perillosa. L’autor aconsegueix trencar aquest ambient amb un gir final que sorprèn el lector”.

Per acabar, s’ha entregat el premi a la Professora més motivadora de Menorca, que ha estat per Gloria Marquès Herrera del CC Sant Francesc d’Assís de Ferreries.

Dades de participació AMIC-Ficcions 2023

El concurs literari juvenil AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries, va tancar la quinzena edició amb una participació rècord de 5.341 alumnes registrats de 350 centres educatius diferents. Aquests joves, d’entre 14 i 18 anys, provenen de Catalunya (3.634), País Valencià (1.205), les Illes Balears (437), Aragó (63) i Andorra (2).

De les més de 1.800 històries publicades que es van pujar durant el termini del concurs, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, ha seleccionat 200 grups finalistes: 123 de Catalunya (182 joves), 41 del País Valencià (55 nois i noies), 32 de les Illes Balears (45 alumnes) i 4 grups d’Aragó (5 alumnes). Mentre que entre el professorat que ha engrescat als joves a participar, el jurat ha seleccionat 39 docents finalistes dels següents territoris: 23 de Catalunya, 8 d’Illes Balears, 6 del País Valencià i 2 d’Aragó.

Organitza AMIC, compromís amb l’educació

L’AMIC, Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, representa a més de cinc-centes trenta publicacions en paper i digitals fortament arrelades arreu del nostre àmbit territorial, que conjuntament arriben a una tirada en premsa escrita en paper d’1.200.000 exemplars, mentre que en digital superen els 14.000.000 d’usuaris únics mensuals.

L’Associació vol donar continuïtat i potenciar aquesta iniciativa a la xarxa que compta amb un gran èxit de participació dels joves i que té la voluntat de promoure la creació literària, perquè forma part del seu compromís amb l’educació, la joventut i la creació.

Foto grupal del lliurament de premi de Menorca AMIC-Ficcions 2023
Show More