20/7/2024

Amic Illes Balears

Associació de mitjans d'informació i comunicació de les illes Balears

Els grups Els Fuets de Balaguer i Fum, fum, fum de Cornellà de Llobregat guanyadors de la primera edició del concurs AMIC-Directes

El grup Nova Era Futbol de l’IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella es va endur el tercer premi dins la categoria d’E-Sports

Més de 150 persones d’arreu de Catalunya i les Illes Balears van assistir, el passat 14 de febrer, a l’acte de lliurament de premis de la 1a edició del concurs de creadors de contingut en català, AMIC-Directes, celebrat a l’Auditori de Blanquerna de Barcelona. Durant l’acte es van premiar un total de 7 grups, un de Menorca, d’entre els 17 finalistes, pels seus vídeos en directe realitzats a través de les plataformes de Twitch i YouTube.

L’acte va comptar amb la presència d’Isabel Serrano, vocal de la junta de l’AMIC, la qual va subratllar la importància d’iniciatives com AMIC-Directes, ja que “per a l’AMIC és un repte molt important contribuir a fer més forta la comunicació en llengua catalana en formats que arribin als més joves: audiovisual i en streaming, una forma directa de comunicar, comunicar també en català”. Seguidament, Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, va remarcar que “una cultura viva és capaç constantment de crear continguts que siguin interessants per totes les generacions”. A continuació,  Roger Serra, director general de Fundació.cat, va elogiar “l’aposta que fa l’AMIC per la digitalització i els continguts en català, l’educació i fomentar el català en les noves eines i continguts”.

També es va comptar amb la presència de Carme Junyent, lingüista catalana, la qual va celebrar el lliurament de premis “perquè una part importantíssima de la vida passa per les xarxes i ens podem expressar a través d’elles, i expressar-nos també vol dir mostrar qui som i fer-ho en la llengua que parlem (…). Ser presents en la xarxa en català, és també treballar a favor de la diversitat lingüística”. Per acabar, també es va comptar amb la presència d’Albert Roig, actor i creador de contingut en català, qui va posar un toc d’humor a l’acte alhora que va recalcar la importància de no tenir por a utilitzar el català a Internet: “Si és normal utilitzar el català a casa, al supermercat, a l’escola…

Per què no ho ha de ser a les xarxes?”.
Dels 61 alumnes finalistes, el 1r Premi de la categoria d’E-Sports va ser pel grup Els Fuets, de l’INS Almatà de Balaguer integrat per Vicent Esteve, Joel Mena, Pau Capdevila i David Palou, per, segons el jurat, “combinar l’emoció de la temàtica amb la professionalitat i els detalls d’un bon directe”.

En l’àmbit d’Actualitat, el grup guanyador va ser Fum, Fum, Fum de l’INS Miquel Martí i Pol de Cornellà de Llobregat format per Alex Sánchez, Eva Rodríguez, Elena Rodríguez, Diego Fernández i Mar Hidalgo, per “fer del seu directe un mix d’entreteniment i qualitat en l’àmbit tècnic”. Ambdós van estar premiats amb 1.200 € destinats a la compra de material audiovisual.

Segon i tercer premi de la categoria d’E-Sports i Actualitat
El 2n Premi dins la categoria d’E-Sports se’l va endur el grup Som Esports, de l’INS Cendrassos de Figueres, en paraules del jurat “per diferenciar-se de les temàtiques d’aquesta categoria i donar-li un punt d’originalitat”. I el 3r Premi, el qual va ser atorgat de forma ex aequo, va ser pel grup Nova Era Futbol de l’IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella, en paraules del jurat “per informar i portar a debat el futbol d’una forma entretinguda i respectuosa”, i el grup VSABOROSOS de l’IE Les Vinyes de Castellbisbal, en paraules del jurat per “executar un directe entenedor, coherent i dinàmic”.

Nova Era Fútbol, guanyadors 3r premi categoria E-Sports

En la categoria d’Actualitat, el 2n Premi va ser pel grup Les Modistes de l’INS Damià Campeny de Mataró, en paraules del jurat “per la seva originalitat a l’hora d’escollir la temàtica del directe, juntament amb una molt bona execució i detalls tècnics”, i el 3r Premi va ser per al grup Kelme, de l’Institut Escola Tres Fonts de Les Corts de Barcelona, en paraules del jurat “per mostrar una tertúlia enriquidora i que el talent va més enllà de la tècnica”.

D’altra banda, també es va destacar la gran participació del professorat: entre les 3 professores finalistes, es va donar el premi a la professora més motivadora a Montse Griera, de l’INS Cendrassos de Figueres, per engrescar a més de 30 alumes a participar i crear contingut amb català. I en acabat, es van lliurar els diplomes als centres que van arribar a la final com a reconeixement a la feina feta durant el concurs.

La 1a edició del concurs AMIC-Directes ha assolit els 600 participants i s’han publicat més de 50 vídeos en directe a través de les plataformes de streaming de Twitch i YouTube, amb un total de 61 alumnes finalistes d’entre 14 i 18 anys de diferents centres de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. El concurs té l’objectiu d’impulsar l’ús del català a Internet entre els joves i s’espera continuar arribant a més centres en les pròximes edicions.

Show More