25/9/2023

Amic Illes Balears

Associació de mitjans d'informació i comunicació de les illes Balears

Belén Colmenero Rodríguez guanya el premi a la Millor Història de les Illes Balears en la 13a edició d’AMIC-Ficcions 2021

Dels 232 participants de les Illes Balears, la història de Belén Colmenero Rodríguez, de l’IES Joan Ramis i Ramis, de Maó, ha estat guardonada amb el Premi a la Millor Història de les Illes Balears

La tretzena edició del concurs literari AMIC-Ficcions ha anunciat ja els seus guanyadors de les Illes Balears. Els finalistes i professors han seguit l’acte de lliurament de premis de la 13a edició a través de la plataforma Zoom a causa de la situació excepcional per la crisi del coronavirus.

L’acte ha comptat amb la participació especial de Beatriu Defior, directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, qui s’ha dirigit als participants per recordar que “la llengua serveix per a moltes coses, però una d’elles és per passar-ho bé i és el que vosaltres heu fet creant històries en aquest concurs literari”. Bel Busquets, vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera insular de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, s’ha adreçat als joves per destacar tot el que comporta l’escriptura “inspiració, esforç, constància, pràctica i progrés. Qualsevol escriptor ha tingut la seva primera oportunitat”.

També l’esdeveniment ha comptat amb les paraules de Miquel Àngel Maria Ballester, per part del Consell Insular de Menorca, i amb la Sra. Sara Ramón Carbonell, per part del Consell Insular d’Eivissa.

Belén Colmenero Rodríguez, de l’IES Joan Ramis i Ramis, ha rebut el premi a la Millor Història de les Illes Balears i Millor Història de Menorca, en la 13a edició del concurs AMIC-Ficcions amb la història presentada sota el pseudònim BelénCR. El jurat ha considerat que, el relat anomenat “Invencibles”, mereixia la primera posició de les Illes Balears d’entre els 232 participants “Pel bon control dels temps, per la capacitat de transportar-te en el context espaciotemporal del relat, per la seva forma de presentar els personatges a través de detalls i accions significatives i pel poder reivindicatiu de la història”.

El premi a la Millor Història de Mallorca ha estat per Juan Andrés Rodríguez Nicolau, sota el pseudònim joanet_33, del Centre CIDE de Palma. El seu relat “Un viatge sense final” ha estat qualificat pel jurat com un relat a destacar “per l’agilitat de la prosa, la seguretat de la veu narrativa, la naturalitat dels diàlegs i caracterització dels personatges, i per la capacitat inventiva, que construeix una interessant història encavalcada entre Corea del Nord i la mítica Atlàntida”.

El premi a la Millor Història d’Eivissa ha estat per Lucía Costa Azqueta, sota el pseudònim Vega8, del Col·legi Mestral d’Eivissa. El jurat ha considerat que el relat mereixia el guardó per la creativitat de l’autor a l’hora de vincular els crims creant una història ben perfilada que a més acompanya amb una fluïdesa narrativa que manté la intriga fins a arribar a un final colpidor”.

També s’ha fet entrega dels segons premis de cada illa. La Segona Millor Història de Menorca ha estat per Aina Riudavets Riera, del grup a_ficcions, del CC Sant Francesc D’Assís de Ferreries, “per una trama de misteri ben elaborada que juga amb diferents indicis que fan dubtar al lector, per acabar amb un final ben resolt”.

En la Segona Millor Història de Mallorca hi ha hagut un empat de dos grups. D’una banda, s’ha endut el guardó el grup Cafè de somnis, integrat per Candela Almonacid Laborda i Maria Wei Blanes Pérez de l’IES Joan Maria Thomàs de Palma, “per una excel·lent i molt bona història de misteri, la qual aconsegueix crear una atmosfera d’intriga fins a l’últim moment, combinada amb tocs d’humor durant tot el relat. Amb una magnífica construcció i evolució narrativa del personatge secundari”.

D’altra banda, també s’ha premiat al grup Masjorquera, integrat per Josep Mas Jorquera, de l’IES Porreres, “per un increïble relat d’intriga, combinant amb originalitat els nombres com a protagonistes del crim. La història aconsegueix deixar al lector cada capítol amb ganes de més”.

La Segona Millor Història d’Eivissa ha estat per Jorge Miguel Hernández Paratore, del grup Jorherpa, de l’IES Sant Agustí de Sant Agustí Des Vedrà. El jurat ha valorat que el seu relat mereixia el guardó per ”l’esplèndid redactat adequat al gènere, el qual uneix el “thriller” amb característiques de la cultura popular, literària i cinematogràfica, que lliguen perfectament amb la història principal. Acompanyat d’un final que no et deixa indiferent”.

Per últim, enguany s’ha ampliat el reconeixement al professorat per illes. El premi al Professor/a més motivador d’Eivissa ha estat per Sònia Alarcón de l’IES Sant Agustí de Sant Agustí Des Vedrà. La Professora més motivadora de Mallorca ha estat Immaculada Sureda Vidal de l’IES Son Cladera de Palma i el premi a la Professora més motivadora de Menorca ha estat per Assumpta Gorrias Pons de l’IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella.

Josep Ritort, secretari general de l’AMIC i Immaculada Sureda Vidal, professora de l’IES Son Cladera de Palma

Finalment, hi ha hagut premi ex-aequo a la Professor/a més motivador de les Illes Balears. Les dues guanyadores han sigut: Immaculada Sureda Vidal de l’IES Son Cladera de Palma i Sònia Alarcón de l’IES Sant Agustí de Sant Agustí Des Vedrà.

Josep Ritort, secretari general de l’AMIC i Sònia Alarcón de l’IES Sant Agustí


Dades de participació de Ficcions 2020-2021
El concurs literari juvenil AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries, va tancar la tretzena edició el passat 29 de març amb una participació de 2.973 alumnes registrats de 223 centres educatius diferents. Aquests joves, d’entre 14 i 18 anys, provenen de Catalunya (2.134), País Valencià (527), les Illes Balears (232), Aragó (75), Andorra (3), i Catalunya Nord (2).

De les més de 1.270 històries publicades en la dotzena edició d’AMIC-Ficcions, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, va seleccionar 200 grups finalistes: 128 de Catalunya i Catalunya Nord (216 joves), 41 del País Valencià (57 nois i noies), 27 de les Illes Balears (35 alumnes), 4 grups d’Aragó (7 alumnes).

Organitza AMIC, compromís amb l’educació
L’AMIC, Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, representa a més de quatre-centes setanta publicacions en paper i digitals fortament arrelades arreu del territori, que conjuntament arriben a una tirada en premsa escrita en paper de més d’1.200.000 exemplars, mentre que en digital superen els 14.000.000 d’usuaris únics mensuals.

Show More